Spaustuvė KLIK

Nėra taisyklės, griežtai nurodančios, kokio dydžio vizitinę kortelę reikėtų pasirinkti. Kortelės dydis dažnai priklauso nuo verslo ar veiklos pobūdžio, prekės ženklo identiteto ar asmeninių simpatijų tam tikram dizainui. Svarbiausia, kad kortelė būtų patogi naudoti ir laikyti.

 

Pastaruoju metu paplito kvadratinių ar didesnio formato vizitinių kortelių gamyba. Galbūt didesnis formatas nėra itin patogus, tačiau jis praverčia dizaino ar kitų meno sričių atstovams, norintiems pademonstruoti profesinius sugebėjimus. Vieni vizitinėse kortelėse eksponuoja savo darbus, kiti išlaisvina kūrybą, siekdami sukurti darbo sritį pateisinančią alternatyvą ir vizitinę kortelę paversti žaismingu, bet funkcionaliu meno kūriniu.

 

Visgi kraštutinumams, sprendžiant vizitinės kortelės dydį, vietos mažoka. Vizitinė kortelė neturėtų būti pernelyg didelė. Nusprendus savo verslui pritaikyti didesnių išmatavimų vizitinės kortelės dizainą, rizikuojama kortelės išvaizda. Per didelis formatas gali lemti tai, kad nerandant patogaus dėklo ar vietos jai laikyti, kortelė susiglamžys ar apsitrins, o tai tikrai nekurs pridėtinės vertės formuojamam įvaizdžiui. Kita vertus, nusprendus pasirinkti per mažą vizitinės kortelės dydį, rizikuojama, kad joje pateikti kontaktiniai duomenys bus ne itin gerai įskaitomi, nepakaks vietos svarbiausiai informacijai. Šiuo atveju patarimas paprastas – svarbiausia saikas!

 Vizitinės kortelės 

Nors alternatyvos ir pasirinkimo galimybės beribės, visgi pasaulyje vyrauja standartiniai vizitinių kortelių dydžiai. Europoje dažniausiai naudojamos 90 mm x 50 mm dydžio vizitinės kortelės, kai tuo tarpu Amerikoje dažniausiai pasirenkamas 85 mm x 55 mm formatas. Šiuos dydžius lėmė bankinių kortelių atsiradimas. Ėmus jas masiškai naudoti, piniginių gamintojai pradėjo įsiūti specialias kišenėles joms laikyti, kurias vėliau imta naudoti ir kaip vizitinių kortelių dėklus.

 

Pasirinktas dydis dar ne pabaiga! Dažnai ruošiant vizitinės kortelės maketą pamirštamas vienas esminis elementas – užlaidos! Natūraliai kyla klausimas, kas gi tos užlaidos ir kam jos reikalingos? Spaustuvėse spaudos darbai dažniausiai sugrupuojami ir spausdinami ant didelių popieriaus lakštų, kurie vėliau supjaunami iki reikiamo gaminio formato. Minėtas popieriaus lakštas talpina daug vizitinių kortelių, kurios išdėstytos viena šalia kitos. Siekiant užtikrinti, kad pjovimo metu dėl galimos įrengimų paklaidos kartu su vizitine kortele nebūtų atpjautas kitos kortelės kraštas, naudojamos užlaidos. Kitaip tariant, tai maketo dalis, kuri yra nupjaunama galutinių gamybos operacijų metu. Nors užlaidų apibūdinimas skamba kiek sudėtingai, praktikoje tai reiškia, kad ruošiant vizitinės kortelės maketą reikia pridėti po 3 mm maketo fono iš visų kortelės pusių. Pasirinkus standartinį vizitinės kortelės dydį (90 mm x 50 mm), galutinis su užlaidomis paruošto maketo dydis bus 96 mm x 56 mm.

 Vizitinės kortelės

Dabartinės technologijos leidžia laisvai rinktis vizitinių kortelių formas, spalvas, apdailos būdus ir dydžius. Tačiau svarbu iš didelio rašto neišeiti iš krašto ir sąmoningai pasverti, ar nestandartiniai vizitinės kortelės dizaino ar dydžio sprendimai sukurs pridėtinės vertės verslui. Visgi, vizitinė kortelė turi nepriekaištingai atlikti svarbiausias savo funkcijas!