Lankstinukų panaudojimo būdai yra neriboti: kavinių meniu, informacija apie prekes, renginius, programos, muziejų ekspozicijų informacija... Naudojant įvairius įrankius internete, sukurti maketą gali kiekvienas. Mes išskyrėme penkis aspektus, kurie yra svarbūs, maketuojant lankstinuką.

 

Viršelis

Tai — svarbiausias elementas, kuris nulems, ar lankstinukas bus perskaitytas. Kuriant viršelį reikėtų atkreipti dėmesį į teksto kiekį ir dizaino reikšmę. Jis neturėtų būti perkrautas tekstu, įmonės pavadinimas ir skambus šūkis — pakankamas kiekis informacijos. Viršelyje taip pat dažnai paminima įmonės interneto svetainė, įprastai tam naudojamas mažas, neišsiskiriantis šriftas. Viršelio dizainas turėtų atspindėti vykdomą veiklą ir nebūti perkrautas įvairiomis nuotraukomis.


Informacijos suskirstymas

Išrinkite tekstą, kuris turėtų būti lankstinuke. Peržvelkite ar turinys gali būti pateiktas vizualiai? Galbūt įmanoma informaciją išskirstyti į punktus ar kategorijas? Kiek įmanomą tekstą susisteminkite ir pridėkite skambias antraštes. Taip išdėstytas turinys ne tik patrauks akį bet bus įsimintinesnis, lengviau suprantamas.

 

Vizualiniai elementai

Jeigu jūsų tekste yra daug skaičių ar kitos informacijos, kurią galima pateikti vizualiai, sudėkite viską į diagramas. Naudokite ikonas kategorijoms bei kitos spalvos teksto dėžutes. Naudokite tik ryškias ir kokybiškas nuotraukas. Venkite nuotraukų su perkrautu fonu. Jeigu neturite tinkamų nuotraukų, užpildykite lankstinuką grafiniais elementais.

 

Dizaino vieningumas

Lankstinukas yra sudarytas iš vieno lapo todėl jo dizainas turėtų būti vieningas. Naudokite tas pačias spalvas ir šriftus visame leidinyje. Rinkitės skirtingus šriftus pastraipoms ir antraštėms, tačiau neperženkite trijų šriftų leidinyje ribos. Vieno stiliaus iliustracijos ar nuotraukos atrodys profesionaliau. Jeigu norite atskirti puslapius brošiūros viduje, įterpkite skirtingas spalvas arba stulpelius vietoje linijų.

 

Lenkimas

Kuriant lankstinukus būtina paisyti lenkimo linijų. Vertėtų vizualiai atskirti viršelį bei nugarėlę. Taip pat gera idėja yra sudėti visą aktualiausią informaciją puslapyje, kuris matomas atvertus lankstinuką. Prieš užsakant visą tiražą, atsispausdinkite lankstinuką paprastu spausdintuvu ir išbandykite lenkimo linijas. Pasitikrinkite, ar visi puslapiai yra reikiamoje vietoje, ar perlenkimai netrukdo skaityti ir neiškraipo nuotraukų. 

Išbandyti lankstinukų kūrimo įrankius galite KLIK sistemoje. KLIK komanda supaprastino maketavimą todėl nebereikės rūpintis, kad visos lenkimo linijos bus tinkamoje vietoje. Šablonai yra paruošti spaudai, todėl galite būti tikri, kad spaustuvininkai nenupjaus dalies maketo, nepaliks baltų kraštų, o spalvos bus tokios, kaip įsivaizduojate. Pasidalinkite, kokiais principais vadovaujatės jūs, maketuodami spaudą.