Pagrindiniai dalykai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį:

1. Galimybė išsaugoti abi maketo puses viename dokumente. Įsivaizduokite, kad maketuojate knygą ir kiekvieną puslapį išsaugote atskirai – tai nepraktiška ir užima daug laiko, be to, atsiranda didelė tikimybė, kad dokumentai pasimes ar nebus išsaugoti. Visos spaustuvės prašo maketą pateikti viename dokumente, bet tai ypatingai svarbu kalbant apie elektronines spaustuves, kur dažniausiai galima įkelti tik vieną failą.


2. Maketo eksportavimas PDF formatu. Daugelis profesionalių spaustuvių rekomenduoja maketus pateikti būtent taip. Dalis paprastesnių maketavimo priemonių šios funkcijos neturi, todėl galite nusivilti parsisiuntę spaudai netinkamos kokybės maketą.


3. Galimybė nustatyti tikslų formatą ir nurodyti užlaidas (angl. bleed). Paaiškinant paprastais žodžiais, kiekvienas spaudos gaminys yra pjaunamas, o šio proceso metu visuomet galima paklaida. Todėl reikalingos gaminio užlaidos, paprastai joms sukurti pridedami 3mm iš visų gaminio pusių. Pavyzdžiui, klasikinis vizitinės kortelės formatas yra 90x50 mm, todėl su užlaidomis jis turėtų būti 96x56 mm. Atkreipkite dėmesį, kad visi objektai turėtų būti pratęsti iki pat gaminio kraštų.


4. Galimybė pasitikrinti maketo ir naudojamų nuotraukų rezoliuciją. Rekomenduojama rezoliucija yra 300-350 dpi CMYK, profesionaliose maketavimo programose šiuos nustatymus galima pasirinkti prieš kuriant dokumentą. Paprastesnėse kartais būna galimybė išsisaugoti dokumentą „Print quality“ („Kokybė spaudai”), rekomenduojame rinktis šį variantą.

Visus žemiau aprašytus įrankius išbandėme, kad galėtumėme jums pateikti savo nuomonę ir sąžiningą vertinimą. Kad būtų aiškiau ir paprasčiau susigaudyti, pagrindinius maketavimo įrankius suskirstėme į tris grupes:


1. Profesionalios maketavimo programos: Adobe InDesign, Photoshop, Illustrator. Atitinka visus aukščiau išvardintus reikalavimus — išmokę maketuoti šia programine įranga turėsite didžiausią galimybę paruošti tinkamą maketą spaudai. Nepaisant didžiulio potencialo, šis variantas turi ir gana svarių trūkumų. Visų pirma, ši programinė įranga yra gana brangi, visų antra – norint ja naudotis reikalingos dizaino žinios, todėl tai tikrai nėra vienkartinė, greita investicija. Daugelį vilioja galimybė parsisiųsti nemokamą dizaino šabloną ir jį pakoreguoti viena iš šių programų, tačiau net ir šiais atvejais reikia žinoti apie darbo su sluoksniais (angl. Layers) principus, spalvų paruošimą pagal CMYK, tekstų kreivinimą ir vektorinę grafiką.


Kartais prie šių programų, ypatingai Lietuvoje, priskiriama ir Corel Draw programa, tačiau profesionalų pasaulyje ji praktiškai nebenaudojama, todėl ir mes to daryti nerekomenduojame.


2. Online įrankiai ir nemokami šablonai: Canva, Crello, KLIK maketavimo įrankis. Daugelis šių programų siūlo susikurti savo vizitinės kortelės maketą pagal iš anksto sukurtą lengvai redaguojamą šabloną.


Canva privalumai: didelis maketų pasirinkimas (nors kai kurie iš jų yra mokami), aukštos raiškos PDF failo galimybė, užlaidos. Minusai: maketas paruošiamas RGB spalvų erdvėje, todėl spaudos metu automatiškai verčiamas į CMYK. Dėl to spalvinis rezultatas gali neatitikti jūsų lūkesčių. Formatai kitokie, nei lietuviški standartai, o dydžio keitimas įmanomas tik su mokama prenumerata.


Crello – vizualiai labai panašus įrankis į Canva. Pliusai: daug šablonų didžioji jų dalis nemokami, su korekcijomis galima susikurti tinkamo formato maketą. Minusai: užlaidos nėra generuojamos automatiškai, šablonų formatai turi būti koreguojami, maketai ruošiami RGB spalvų erdvėje.


KLIK dizaino įrankis veikia panašiai, kaip kiti maketavimo įrankiai, tik yra KLIK sistemos dalis, todėl visiškai pritaikyta spaudai. Maketai iš karto paruošiami su užlaidomis, CMYK spalvų erdvėje, jums nereikia rūpintis dėl techninių aspektų, todėl galite susikoncentruoti ties dizainu. Minusas – palyginus su panašiomis sistemomis mažesnis dizainų pasirinkimas (galeriją nuolatos pildome!).


3. Programos jūsų kompiuteryje: Microsoft Paint, Word, Powerpoint.
Nepaisant to, kad šie įrankiai nėra pritaikyti maketavimui, vis dar gauname nemažai failų, sukurtų naudojantis šiomis programomis. Trumpai apie tai, kodėl to nereikėtų daryti: šie įrankiai nesuteikia galimybės pasirinkti CMYK spalvų sistemos, nustatyti reikalingo formato, pritaikyti užlaidų. Sukurti maketai dažnai būna žemos kokybės, todėl ir vizitinė nebus kokybiška.

Mūsų rekomendacija – jeigu nesate profesionalus dizaineris, optimalu rinktis saugius maketavimo variantus, kur didžioji techninio darbo dalis padaroma už jus. Taip užsitikrinsite, kad jūsų vizitinė kortelė bus kokybiška.


Visą techninę failų paruošimo informaciją rasite čia, o jeigu turite kitų su maketavimu susijusių klausimų – mielai juos atsakysime elektroniniu paštu info@klik.lt .